Vertaislaina rahapalvelu mainos 1

Vertaislainat ovat luottoja, joita otetaan nimensä mukaisesti toisilta yksityishenkilöiltä eikä varsinaisilta rahoitusyhtiöiltä. Mistään tavallisesta kaverilta vippaamisesta ei vertaislainoissa kuitenkaan ole kysymys, vaan laina haetaan vertaislainaamiseen erikoistuneelta yritykseltä. Vertaislainaajat jäävät toisilleen tuntemattomiksi, eikä hakijan tarvitse entuudestaan tuntea ketään, jolta voisi pyytää lainaa. Riittää, että jättää lainahakemuksen vertaislainapalvelun sivuille.

Näin haet vertaislainaa

Vertaislainaa haetaan netistä hyvin samalla tavalla kuin tavallista kulutusluottoakin. Aluksi on päätettävä, kuinka paljon lainaa haluaa ja millaisella maksuajalla. Usein vertaislainapalvelut eivät myönnä pienimpiä pikavippejä, vaan pienin mahdollinen laina on 500 euroa. Kyse on siis enemmänkin kulutusluottojen kuin pikavippien korvaajasta.

Valitse itse lainasi korko

Maksuajan päätettyäsi voit vaikuttaa myös muihin asioihin. Useimmissa vertaislainapalveluissa voit valita itse lainasi koron. Tämä tarkoittaa maksimikorkoa, eli voit ilmoittaa, ettet maksa korkoa tiettyä määrää enempää. Joissakin palveluissa tehdään myös pieni hakemus, jossa kerrotaan omasta lainatarpeesta ja yritetään vakuuttaa sijoittajat hakijan luotettavuudesta. Hakemukset ovat sijoittajien nähtävillä vertaislainapalvelun sivuilla, ja sijoittajat päättävät itse, kenen hakemukseen sijoittavat. Tyypillisesti myönnetty vertaislaina koostuu useiden eri sijoittajien sijoituksista eikä siis tule pelkästään yhdeltä henkilöltä. Tämä pienentää sijoittajien riskiä ja parantaa lainaajan mahdollisuuksia saada laina.

Mitä jos vertaislainaa ei saakaan tai sijoittajaa ei löydy?

Vertaislainaaminen ei ole pomminvarma tapa saada lainaa, sillä voi olla, että sijoittajia ei löydy. Jos asettaa oman maksimikorkonsa todella matalaksi, ei kukaan välttämättä halua lainata. Jos korko taas menee hyvin korkeaksi, ei lainaaja ehkä itse halua ottaa lainaa, vaikka sijoittajia löytyisikin. Usein sopiva kompromissi kuitenkin löytyy, ja vertaislainapalvelut ovatkin tulleet Suomessa kohtalaisen suosituiksi. Vertaislainaa tarjoavia palveluita ova muun muassa Fixura ja Fellow Finance.

Miksi hakea vertaislainaa?

Miksi sitten hakea vertaislainaa eikä tavallista kulutusluottoa? Yksi vertaislainan paljon mainostettu etu on, että lainaa voi saada halvemmalla hinnalla kuin perinteisistä rahoitusyhtiöistä. Lainan hinta riippuu kuitenkin paljon siitä, kuinka hyvä luottoluokitus hakijalla on. Jotkut saattavat saada lainaa vertaislainaamisen kautta, vaikka lainayhtiö ei ole myöntänyt hänelle lainaa. Maksuhäiriömerkintä kuitenkin estää lainan saannin myös vertaislainan tapauksessa. Joillekin syy on yksinkertaisesti se, että halutaan kokeilla jotain uutta ja erilaista. Vertaislainatessa lainan korkotuotot menevät toisille suomalaisille, eivät isoille lainayhtiöille.