Sosiaalinen luotto rahapalvelu mainos 1

Sosiaalinen luotto osana taloudellisen syrjäytymisen ehkäisyä Vuodesta 2003 asti ovat jotkut kunnat tarjonneet sosiaalista luottoa. Sosiaalinen luotto on käytännössä korvike pikavipeille tai kulutusluotoille. Sillä pyritään ehkäisemään kunnan asukkaiden taloudellista syrjäytymistä ja samalla tukea itsenäistä selviämistä. Sosiaalista luottoa tarjoaa yhä useampi kunta, mutta kyse on vapaaehtoisesta toiminnasta. Esimerkiksi Tampere ei vieläkään tarjoa palvelua.

Luoton myöntämisen ehdot ovat tiukat

Luoton myöntämiskriteerit ovat hyvin tiukat eikä sitä myönnetä mihin tahansa tarkoitukseen. Joissain kunnissa, kuten esimerkiksi Helsingissä, lainaa ei myönnetä henkilöille, joiden tulot ovat liian pienet tai liian suuret, tai jos katsotaan, että he voisivat hoitaa taloudellisen tilanteensa esimerkiksi myymällä omaisuuttaan tai säästämällä tarvitsemansa summan kohtuullisessa ajassa. Lain mukaan sosiaalinen luotto voidaan kuitenkin myöntää myös pienituloiselle tai vähävaraiselle henkilölle. Kunnat tulkitsevat lakia eri tavoin, joten tarkkoja ja kaikkialla päteviä kriteereitä ei voida antaa.

Miksi sosiaalista luottoa myönnetään?

Tärkein sosiaalisesta luotosta hyötyvä ihmisryhmä on maksuhäiriöiset. Sosiaalinen luotto voi olla esimerkiksi opintolainan korvike opiskelijalle, jolla on luottohäiriömerkintä. Joissan tapauksissa, esimerkiksi Helsingissä, sosiaalisen luoton hakeminen johtaa myös automaattisesti maksuhäiriömerkinnän syntymiseen, koska näin taataan lainan takaisinmaksu. Kuten kaikki muutkin lainat, tulee sosiaalinen laina maksaa täysimittaisena takaisin. Korko on voimassa oleva Suomen Pankin viitekorko, eli laina on kuitenkin hyvin edullinen. Mitään muita kuluja ei luottoon lisätä. Sosiaalista luottoa voi hakea ottamalla yhteyttä oman kuntansa sosiaalitoimistoon.